SSC Combined Level (Tier-I) 2010 General Awareness Solution

 I've posted here only answers which i got .


Q1. what is the chemical name of vinegar?
ans.  Acetic acid

Q2. which of the following is not a property of heavy water?
ans. Boling point of heavy water is lower than that of ordinary water.

Q3. In which of the following processes is  energy released?
ans. Ingestion

Q4. Animals living in the tree trunks are known as
ans. Aroboreal

Q5. Plasma membrane in eukaryotic cells is made up of


Q6. Which of the following is also called the 'power plants' of the cell?
ans. Mitochondrion

Q7. The modulus of rigidity is the ratio of
ans. shear stress to  shearing strain

Q8. The propagation of sound waves in a gas involves


Q9. An atomic clock is based on transitions in
ans. Caesium

Q10. A concave lens always forms an image which is
ans. Virttual and erect

Q11. A vitamin requires cobalt for its activity. The vitamin is
ans. Vitamin B12

Q12. One of the constituents of tear gas is


Q13. Formalised system of trading agreements with groups of countries is known as
ans.

Q14. Mahatma Gandhi was profoundly influenced  by the writing of
ans Leo Tolstoy

Q15 Arrange the follwing in chronological order:
ans

Q16. The book  titled "The Indian War of Independence' was written by
ans. V.D. Savarkar

Q17. Who was the founder of the 'Servants of India Society'
ans. G.K.Ghosle

Q18.The term 'caste' derived from
ans. Portuguese

Q19. The term 'Greater India' denotes
ans. Clutural Unity

Q20. If input frequency of  a full wave rectifier be n, then output frequency would be
ans.

Q21. Heat transfer horizontally within the atmosphere is called
ans Advection

Q22. Indian Standard Time relates to
ans  82.5 E logitude

Q23. Seismic sea waves which approach the coasts at greater force are known as
ans. Tsunami

Q24. Depressions formed due to deflating action of winds are called
ans.

Q25. The land of maximum biodiversity is
ans. Tropical

Q26. The messenger satellite launched by NASA is to study
ans. Mercury

Q27. What was the name of the ship that sank near the Paradip Port in September, 2009 causing an oil spill?
ans. Black Rose

Q28. Who among the following has been honoured with the prestigious Dadasaheb Phalke Award for 2007?
ans. Manna Dey

Q29. The forest in Sunderban is called
ans. mangrove

Q30. Noise is measured in
ans. Decibel

Q31. Who among the following captured his third consecutive National Billiards title in the year 2009?
ans. Pankaj Advani

Q32. The two forms of democracy are
ans  direct and indirect

Q33 Which is an extra-Constitutional body?
ans. Planning Commision

Q34. The Prime Minister of India is
ans. appointed

Q35. Which is not an All India Service?
ans. Indian Administrative Service

Q36. Who is rightly called the "Father of Local Self Government" in India?
ans. Lord Ripon

Q37.The Directive Principes of State Policy was adopted from the
ans. Irish Constitution

Q38 which is the second nearest star to the Earth after the sun?
ans. Proxima Centauri

Q39. Which one of the following is not a method of estimmating National Inccome?
ans. Matrix Method

Q40. The monetary policy  in India is formulated by
ans . Reserve Bank of India

Q41. A short-term government security paper is called
ans. Treasury bill


Q42. WTO basically promotes
ans. Multilateral Trade

Q43. Under which market condition do firms have excess capacity?

Q44. Price theory is also known as

Q45. An intelligent terminal

Q46. Who among the follwing won the 'ICC Cricketer of the Year Award' for the year 2009?
ans. Mitchell Johnson

Q47.  The bats can fly in the dark because

Q48. What changes will happen to bowl of ice  and water kept at exactly zero degree Celsius?
ans.  they generate ultrasonic sound waves

Q49. National Income is the

Q50. At present, India is following



If you know any qusetion's answer and 100% sure then post it in comment

No comments:

Post a Comment